Goede voornemens? Voorlopig even niet!

2022

Ken je dat? Die goede voornemens die je glashelder voor ogen hebt als je met een glas bubbels in de ene en de oliebol met die vervelende poedersuiker in de andere hand klaar staat om het nieuwe jaar in te luiden? Dit jaar gaat het je écht lukken, vastbesloten er JOUW jaar van te maken! Het kan ook zijn dat je de hoop al lang hebt opgegeven en je dit jaar helemaal geen goede voornemens hebt, omdat het elke keer op een teleurstelling uitdraait. 

Hoe dan ook, we weten allemaal dat het niet makkelijk is om goede voornemens vol te houden en daar is een verklaring voor: het nieuwe jaar is eigenlijk nog niet begonnen. Ja, tuurlijk… heb je iets teveel champagne gedronken, zul je denken. Nee, dat zou ik nooit doen, haha, maar even alle gekheid op een stokje: het jaar is eigenlijk helemaal nog niet voorbij; ons kalenderjaar is voltooid. Volgens de Gregoriaanse kalender markeert 31 december het einde van elk jaar, maar er is een interessant fenomeen als we kijken naar wanneer de jaarlijkse cyclus energetisch begint. Dit NIEUWE jaar, de nieuwe cyclus begint eigenlijk pas op 22 januari 2022. 

Alles in de natuur heeft een natuurlijk ritme met een begin, midden en einde. We worden continu beïnvloed door de achtergrondfrequentie van de energie die samenhangt met het momentum van de cyclus. Zo is er juist altijd tijdens Oud en Nieuw een onrustige energie, vol obstructie, provocatie en emoties, die ook kan leiden tot overmatig eten. Deze energie is er begin januari nog steeds en waar gaan veel goede voornemens over… 

Het is op dit moment juist belangrijk te wachten in plaats van doelen na te jagen en mentale voornemens te maken. Gun jezelf de tijd om het afgelopen jaar volledig af te ronden voordat je met volle kracht vooruit gaat. Er zijn, terwijl je wacht, vier stadia in aanloop naar de nieuwe cyclus die jou ondersteunen om een krachtige start te maken: 

Fase 1 – Spanning: Oudejaarsavond tot 6 januari 

De energie op oudejaarsavond brengt spanning in plaats van voltooiing en markeert tevens het begin van deze eerste fase. Op 31 december gaat de energie niet over vieren en vooruitkijken. De energie die ons beïnvloedt geeft ons juist de focus om terug te kijken en te zien wat wel en wat niet werkte én zet ons onder druk om daar “iets mee te doen”. Tadaa, daar komen de voornemens om de hoek kijken – die vaak gebaseerd zijn op emoties, minder leuke ervaringen, teleurstellingen en spijt – om op die manier een positiever resultaat voor de toekomst af te dwingen. De aanwezige energie ondersteunt die nieuwe richting echter niet, waardoor het bijna altijd gedoemd is om te mislukken.

In plaats van verandering teweeg te willen brengen en meteen in de actiemodus te gaan is het in deze fase juist belangrijk stil te staan bij een aantal vragen:  

 • Wat waren jouw meest memorabele momenten van 2021? 
 • Wat waren jouw grootste uitdagingen en teleurstellingen? 
 • Heb je spijt van bepaalde dingen? 
 • Heb je een doel, of jouw richting gevonden? 
 • Wat heb je over jezelf geleerd in 2021? 

Wachten, nadenken en eerlijk zijn tegen jezelf is hierbij dé sleutel. Geef jezelf niet op de kop, maar merk het op en accepteer het. Sta jezelf toe de spanning en druk die je van binnen voelt te ervaren en laat het er zijn, zonder er naar te handelen en zonder “ervan af te willen komen”. Dit zal je helpen om in harmonie te komen met je “WHY”. Waarom ben je hier? Waarom sta je elke morgen op? Voegt wat je doet betekenis toe aan je leven en is het een uitdrukking van wie jij werkelijk bent?  

Fase 2 – Ambitie: 6 januari tot 11 januari  

Donderdag 6 januari is het begin van deze tweede fase. Dit is de tijd om te onderzoeken wie er in je leven is: “WHO”. Ons leven draait en wordt gevormd door degenen die we in ons leven toelaten. We leven niet alleen. Het (Zuid-)Afrikaanse woord Ubuntu is hierbij zo treffend, want het betekent: “een persoon is een persoon door andere personen”. De mensen die er voor je zijn, zijn de sleutel tot jouw ambitie en transformatie: het fundament van een nieuw begin. 

Wanneer je terugkijkt op het afgelopen kalenderjaar en rondkijkt naar de mensen om je heen, kun je jezelf in deze fase de volgende vragen stellen: 

 • Wie zijn jouw bondgenoten? 
 • Wie brengt het beste in jou naar boven en respecteert je voor wie je bent?  
 • Met wie kun je samenwerken, vertrouwen, op wie kun je terugvallen? 
 • Wie bekritiseert jou, is niet integer en kun je eigenlijk niet vertrouwen?
 • Wie laat je minderwaardig voelen en wil je liever niet in je omgeving hebben? 

We worden constant geconditioneerd door de mensen om ons heen. Wees je ervan bewust hoe je op een gezonde of ongezonde manier geconditioneerd wordt in je persoonlijke leven, jouw ondernemerschap en in je vrienden- en familiekring. Denk in deze fase na over de mensen die een negatief effect hebben op jouw welzijn en die je verhinderen je doel te vervullen, maar vooral ook over de mensen die jou juist helpen obstakels te overwinnen en je ambities te vervullen. Dit zijn de belangrijkste elementen om in deze periode te onderzoeken, terwijl je nog steeds wacht. 

Fase 3 – Beoordeling: 11 januari tot 17 januari  

Ware inspiratie arriveert op maandag 11 januari. Dit is het moment om naar binnen te kijken en te beoordelen wat jouw innerlijke waarheid is. Wat is je eigen innerlijke weten, jouw “WHAT”? Dit is een tijd om verveling en routines te overstijgen en heerlijk te fantaseren over allerlei mogelijkheden, om inspiratie op te doen over “wat zou kunnen zijn” – maar het is nog steeds geen tijd om actie te ondernemen, ook al voel je in deze periode mentale druk. Dit is een proces dat je niet kunt afdwingen, inzichten komen op het juiste moment, ineens! 

Het is belangrijk je te beseffen dat dit een fase is om te beoordelen, niet om te handelen. We hebben vaak zo’n haast om vooruit te komen dat we onszelf geen tijd geven om na te denken. Het is tijd om alles in perspectief te plaatsen: je doelen én je “spirit” – je ware natuur – , de mensen die er wel en niet voor jou waren en je kracht om jouw potentieel te verwezenlijken. Wat zie je wanneer je van een afstand kijkt en voel je je geïnspireerd?  

Dit is een tijd om na te denken, te verbeelden, geïnspireerd te worden en jezelf de volgende vragen te stellen: 

 • Wat zet jou in beweging? 
 • Wat inspireert je? 
 • Wat doe je graag, wat is je passie? 
 • Welke potentiële mogelijkheden liggen om de hoek- kun je het voor je zien, ervaren, voelen? 
 • Wat heeft de wereld nodig dat jouw gaven en talenten kunnen bieden? 

Laat alle antwoorden door je heen gaan, laat het sudderen en geniet van wat zich aan je openbaart.  

Fase 4 – Loslaten: 17 januari tot 22 januari 

We komen nu een flinke stap dichterbij! Dus, hoe bereid je jezelf voor om eindelijk die eerste stap in het nieuwe jaar te zetten, vrij van het verleden? Door los te laten! In deze fase kun je een druk en rusteloosheid ervaren, alsof er niets gebeurt en je vastzit. Om jezelf te geven wat je nodig hebt, moet je je hoofd vrijmaken van beperkingen en belemmerende overtuigingen. 

Maandag 17 januari beginnen we aan de vierde en laatste fase van de voltooiing van de jaarlijkse cyclus. Het loslaten van je “monkey mind” die je tegenhoudt en je onzeker laat voelen, het loslaten van het verleden, het loslaten van wat niet werkte én je tegelijkertijd voorbereiden op het zetten van een stap voorwaarts door je beperkingen te overstijgen. 

Op het moment dat je beperkingen kunt accepteren bestaan ze niet meer. Je hoofd speelt spelletjes en verdraait de dingen, waardoor je je ongemakkelijk blijft voelen in je leven – het is de woordvoerder van alles in jouw Zakelijk Human Design waar je kwetsbaar bent voor de invloed en conditionering van buitenaf.  Als je de beperking kunt accepteren van wie je bent – je kunt niet alles zijn! – krijg je ook de briljantheid en genialiteit te zien van wie jij authentiek bent. De laatste stap van voltooiing is loslaten van alles dat jou niet langer dient. 

Yay, het is Rave New Year! 

Deze nieuwe cyclus kan op een krachtige manier starten wanneer: 

 • je de tijd hebt genomen om te onderzoeken WAAROM je hier bent. Wat jou enthousiasmeert, wat jou een gevoel van voldoening, succes, rust of verrassing geeft. 
 • wanneer je weet WIE de belangrijke spelers in je leven zijn. Die mensen die je opbeuren, inspireren, aanmoedigen en steunen, ook als je het moeilijk hebt. 
 • wanneer je hebt beoordeeld WAT je inspireert, je vooruitbrengt en je opwindt. Waar je hart sneller van gaat kloppen en waar ze jou ’s nachts voor wakker kunnen maken. 
 • wanneer je beseft dat het HOE van krachtige vooruitgang bestaat uit het loslaten van het verleden en datgene dat jou niet langer dient. 

Dit is WANNEER je eindelijk compleet bent en klaar om met een schone lei de nieuwe ervaringscyclus in te stappen op zaterdag 22 januari 2022. Daarnaast geeft jouw besluitvormingsproces vanuit jouw Zakelijk Human Design jou ook het juiste moment én de energie om jouw ware potentieel te benutten. Dat is jouw kompas die jou door elke cyclus, door elk kalenderjaar helpt navigeren. 

Wachten loont de moeite

Dus laat je niet misleiden door jouw voornemens, als je ze überhaupt al had. Gun jezelf de tijd en de gemoedsrust om het natuurlijke proces zich te laten ontvouwen. WACHT. Ga deze nieuwe cyclus in met grote moed en vertrouwen. Laat het verleden los en stap volledig in een schitterend nieuwe toekomst, vanuit het kennen van jezelf, je bondgenoten, je doel, je passie, je beperkingen, je gaven, je talenten én het wonder van gewoonweg JOU zijn! 

Ik wens je een prachtig 2022 vol met Bliss – het gevoel van rust, gelukzaligheid en flow!! 

Deel dit op social media