Voor de kerst ging ik aan de slag met een plan voor 2022. Maar het klopte niet. Ik voelde niet het vertrouwen dat dit was wat er moest gebeuren. Dat was het moment dat ik mijzelf en daarna mijn bedrijf pas echt kon aankijken. Ik kwam er achter hoe helend het is, als je volledig accepteert dat je vast zit en gewoon toegeeft dat je het even niet meer weet. En op zo’n moment komt de hulp blijkbaar vanzelf naar je toe. Linda Brandwijk, BG5 coach, kwam namelijk op mijn pad. Met haar grondige kennis van Human Design en haar intuïtieve manier van werken, wist ze me, zonder dat ze me kende, precies te duiden hoe ik als mens in elkaar zit. De kwartjes vielen een voor een. Ze liet me zien dat ik de lessen in het leven leer door te struikelen en dat de voortdurende twijfel en angst die ik altijd ervaar, me helpt om op zoek te gaan naar nieuwe inzichten. Hierdoor begrijp ik wat er misgaat als ik struikel en kan ik corrigeren. Zo lukte het me in het verleden om telkens weer resultaten te boeken in projecten. Door met de wereld die inzichten en lessen uit mijn struikelingen te delen, kan ik anderen verder helpen. Een professioneel struikelaar, dat ben ik dus.

Ook wist ze mijn haat-liefdeverhouding met het projectleiderschap te duiden. Ik houd van dit vak, maar ik vind het ook vaak zwaar. Dat komt omdat ik feilloos alle angsten, emoties en onveilige dynamieken die er spelen op de werkvloer oppik. Dat is enerzijds handig, ik voel precies aan waar we in projecten stroom tegen hebben en kan anderen helpen om zich, ondanks dit soort ingewikkelde contexten, stevig te voelen staan. Alleen heb ik er zelf vaak veel last van als ik al die gevoelens die onderwater spelen oppik. Ik heb dan ruimte nodig om weer bij mijzelf te komen. En dit was nog maar zo’n 25 % van wat ik uit die sessies met Linda haalde.

Het licht ging aan en ter plekke nam ik de beslissing om het anders te gaan doen. Ik werk nu weer als projectleider aan maatschappelijke projecten. Dat doe ik 3,5 dag per week. De rest van de week doe ik het rustiger aan en besteed ik aan het delen van de lessen die ik leer uit mijn struikelingen. Dit doe ik door het schrijven van blogs, boeken en het geven van lezingen en workshops. Kortom: dezelfde missie, maar op een andere manier vormgegeven. En op een manier die helemaal bij mij past.